Spożywanie grzybów leśnych – zasady bezpiecznej konsumpcji
Spożywanie grzybów leśnych – zasady bezpiecznej konsumpcji
sie
08
2023
W lasach rozpoczął się sezon na grzybobranie i choć czas spędzany na łonie natury to bardzo dobry
pomysł na relaks, nie należy zapominać o bezpieczeństwie – niestety co roku w wyniku zatrucia
grzybami do szpitali trafiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Najczęstszą przyczyną zatruć jest spożycie
grzybów trujących, ale niepokojące objawy mogą wystąpić także po zjedzeniu nadmiernej ilości
grzybów jadalnych, w tym grzybów, które były w nieodpowiedni sposób przechowywane i
przyrządzane.
Grzyby leśne – o czym warto pamiętać:
- Dzieci do 12. roku życia nie powinny spożywać grzybów leśnych, ani potraw, w których grzyby
się znajdowały. Toksyny zawarte w grzybach łatwo przenikają do innych składników dania i
mogą wywołać zatrucie, z którym młodemu organizmowi z niewykształconymi jeszcze
enzymami, odpowiedzialnymi za trawienie trudnej jest walczyć – wzrasta ryzyko poważnego
uszkodzenia narządów wewnętrznych, a nawet wystąpienia stanu zagrożenia życia. - Grzybów leśnych nie powinny spożywać także kobiety w ciąży, osoby z zaburzeniami pracy
układu pokarmowego, osoby starsze. - W przypadku dzieci starszych oraz dorosłych należy stosować się do podstawowych zasad,
które zmniejszają ryzyko wystąpienia zatrucia:
-nigdy nie należy spożywać grzybów, jeśli nie ma pewności czy są jadalne;
-trujących grzybów nie spożywa się, nawet jeśli zostaną poddane dłuższej obróbce termicznej;
-duszenie, smażenie grzybów, podawanie ich z gęstym sosem czy smażoną cebulą zwiększa
ciężkostrawność potrawy i jej kaloryczność;
-nie należy spożywać grzybów surowych, nieświeżych, pleśniejących, z oznakami chorób,
zebranych na terenach zanieczyszczonych;
-grzyby należy spożywać z umiarem, jedzenie ich w nadmiernych ilościach może wywołać
niestrawność, nawet jeśli są to grzyby jadalne;
-przed przyrządzeniem potrawy, grzyby należy dokładnie umyć i oczyścić ze wszystkich
zabrudzeń. - Nie należy bagatelizować objawów zatrucia, nawet jeśli po jakimś czasie same zaczną
ustępować. Objawami zatrucia mogą być:
-nudności i wymioty;
-biegunka, ból brzucha;
-bóle głowy, zawroty głowy;
-bóle mięśni i stawów;
-podwyższona temperatura ciała;
-zaburzenia świadomości;
-drżenie ciała. - W przypadku wystąpienia objawów zatrucia należy wezwać pomoc medyczną lub udać się do
szpitala. U osoby przytomnej można sprowokować wymioty (treść żołądka warto
zabezpieczyć do badań), nie należy podawać alkoholu i mleka. Osobę nieprzytomną należy
ułożyć w pozycji bezpiecznej i wezwać pogotowie ratunkowe. Dalsze leczenie powinno
odbywać się w szpitalu – najczęściej obejmuje płukanie żołądka, podanie zawiesiny węgla
aktywowanego, nawadnianie pacjenta, monitorowanie czynności narządów, w krytycznych
sytuacjach może być konieczny przeszczep wątroby. - Do lekarza powinny zgłosić się także osoby u których nie wystąpiły objawy zatrucia, pomimo
spożycia potrawy, którą zatruł się ktoś inny – objawy mogą pojawić się później. - Należy zachować ostrożność również podczas zbierania grzybów:
-nie należy wybierać się do lasu w pojedynkę;
-nie należy zbierać grzybów w lasach, których nie znamy, po zmroku, podczas złej pogody;
-należy mieć przy sobie sprawny, naładowany telefon;
-podczas spaceru z dziećmi, należy uważać, by nie kosztowały rosnących/zbieranych grzybów;
-nie należy zbierać grzybów młodych, niewykształconych – łatwo pomylić gatunki;
-grzyby należy zbierać do przewiewnych koszyków (torby foliowe przyspieszają psucie
grzybów);
-w razie wątpliwości można zasięgnąć porady grzyboznawcy (w Wojewódzkiej Stacji
Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do
13:00, ulica Kujawska 4, więcej informacji: https://www.gov.pl/web/wsse-bydgoszcz/grzyby).